2016. február 11., csütörtök

DateGate: 1970. január 1. – a 64 bites készülékek halálát okozó dátum

A most felbukkant hiba előidézéséhez mindössze annyit kell tenni, hogy az adott készüléken a dátumot 1970. január 1-re állítjuk, majd ezután a készüléket kikapcsoljuk. A bekapcsolás azonban a jelek szerint már nem fog sikerülni, az iOS nem tölt be, és egy restore sem hozza ezt helyre. Lássuk, mit érdemes tudni erről, és hogyan előzhető meg mindez!

Hogyan idézhető elő?

Sajnos nagyon egyszerűen, már ha hozzáférünk a készülék beállításaihoz.
Ekkor mindössze annyit kell tenni, hogy a Beállítások, Általános, Dátum és idő alatt kikapcsoljuk az Automatikus beállítás opcióját, majd addig görgetjük a napokat fentről lefelé, ameddig csak bírjuk. Szerencsére első körben a jelek szerint nem lehet eddig visszagörgetni, de sajnos ilyenkor a menüben visszalépve, majd ismét a Dátum és idő alá lépve már tovább tudunk görgetni. Ezután az 1970. január 1. dátumon megállva ha a készüléket kikapcsoljuk, az a jelek szerint már nem fog tudni visszakapcsolni.
Magáról a beállításról készült egy videó, de az nem mutatja sajnos, hogy mi történik a restore során, ugyanakkor ettől függetlenül mindenkit óva intünk attól, hogy kipróbálja.

Hogyan lehet megelőzni?

Használjunk jelkódzárat! Ezt egyszerűen nem lehet elégszer hangsúlyozni! Nyilván senki sem a saját maga ellensége, és nem fog magával kitolni, és előidézni a hibát, ugyanakkor mivel az információ már több órája szabadon elérhető az interneten, óhatatlanul akadhat olyan vicces kedvű illető, aki ezt más készülékén kipróbálná… Ha pedig csak átállítja a dátumot rajta, de azt nem kapcsolja ki, akkor ráadásul csak később futunk bele ebbe, amikor a készüléket mi magunk kapcsoljuk ki, vagy merül le, ezzel el is tereli magáról azonnal a gyanút.
A legegyszerűbb megelőzés tehát a jelkódzár használata, amivel az illetéktelenek nem fogják tudni átállítani a dátumot a készülékünkön.
A jelkódzár beállításához menjünk a Beállítások appon belül a Touch ID és jelkód menüpontba, és adjunk meg egy jelkódot, valamint adjuk hozzá egyik vagy több ujjlenyomatunkat is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése