2016. február 22., hétfő

Az Apple Watch lenyomja a svájci órákat

Ugyan az Apple stratégiai okból nem hozza nyilvánosságra, mennyi Apple Watch-ot értékesített, becslések azonban rendelkezésre állnak.
Az egyik ilyen szerint az Apple Watch utcahosszal vezet az okosórák között és az elmúlt negyedévben először több okosórát adtak el, mint hagyományos svájcit. Nézzük a részleteket.
A bostoni székhelyű SA szerint 2015 utolsó negyedévében 8.1 millió okosórát adtak el, ami először haladja meg a svájci órák értékesített darabszámát, nevezetesen az alpesiek 7.9 milliós darab óráját. Az amerikai cég szerint tavaly a negyedik negyedévben 2014 hasonló időszakához képest 316%-is növekedés történt az okosórák értékesítésében. Az értékesített darabszám jelentősen nőtt Észak-Amerikában, Nyugat-Európában és Ázsiában. Az Apple Watch a teljes darabszám 63%-át tette ki, őt követi messze lemaradva a Samsung a maga 16%-ával. Ezek szerint tíz eladott órából 8-ért a két cég volt a felelős.
A Strategy Analytics szerint ugyanakkor hagyományos svájci órából 7.9 millió darab kelt el, ami 5%-os csökkenés az előző évi mennyiséghez képest. A svájci órák iránti globális kereslet csökkent, az olyan jelentős és népszerű szereplő, mint a Swatch is komoly erőfeszítéseket tesz a csökkenő trend megállítása érdekében.
A svájciak rendkívül lassan reagáltak az okosórák megjelenésére. Mintha a fejüket a homokba dugnák, azt remélve, hogy az okosórák megbuknak és eltűnnek a piacról. A Tag Heuer ugyan megjelent egy 1500$-os órával, azonban csak a piac 1%-át tudta megszerezni. A Connected nevű órájukkal elsősorban az a céljuk, hogy vissza fordítsák a keresletet a hagyományos órák felé. A vásárlók két év után visszaválthatnak mechanikus szerkezetű órára, újabb 1500 dollár kifizetése után… Nem hiszem, hogy annyira népszerű lesz ez a csere.
Az Apple egyébként dolgozik az okosóra második változatán, arról viszont megoszlanak a vélemények, hogy az mikor jelenik meg. Egyes hírek szerint már márciusban jön egy frissített verzió, míg mások szerint csak ősszel érkezik meg az Apple Watch 2. Minden esetre a piacot komoly előnnyel vezeti az óra, tehát kapkodásra semmi ok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése