2016. április 1., péntek

Érdemes iPhone 5s-ről iPhone SE-re váltani?

Három év: ennyi idős az iPhone 5s, négy éve pedig az iPhone 5 jelent meg. A két készülék között, ahogy már megszokhattuk, leginkább sebességbeli különbség van, most pedig az Apple kiadta az iPhone SE-t, mely tulajdonképpen az iPhone 5s ráncfelvarrása.

Sokakban felmerült a kérdés, érdemes-e váltani az iPhone SE-re. Az szerintem egyértelmű, hogy iPhone 5 tulajok már gondolkozzanak el a váltáson, régebbi készülékeket pedig az Apple már szinte biztos, hogy nem fog támogatni szeptembertől. Az iOS 10 több mint valószínű, hogy csak iPhone 5-re vagy újabb készülékre lesz elérhető.
Mindezek mellett az iOS 9 egyes funkciói már most is csak újabb készülékeken működnek, így iOS 10-nél is hasonló problémákba futhatnunk, ha iPhone 5-tel vagy 5s-sel rendelkezünk. Az iPhone 5 továbbra is kiszolgálhat minket manapság, de meg vannak számlálva a napjai. Akkumulátort már mindenképp érdemes cserélni bennünk, illetve hogy a Home gomb és bekapcsoló gomb is rakoncátlankodhat sok készüléknél. Tehát ezeket hardveresen is javítani kell, mindamellett, hogy az Apple szoftveresen sem erre optimalizál, tehát várhatóan egyre lassabb lesz.
Az iPhone 5s más helyzet. Manapság is helytáll, a sebességre nem lehet panaszunk, de ott van a levegőben, hogy körülbelül 1-2 éve van hátra. Kérdés, hogy milyen funkciókat kap majd meg az iOS 10-es rendszerből.
Az iPhone 6-tól és 6s-től megkaptuk például a frissebb Audio IC-t, vagy a hat tengelyű mozgásérzékelőt, az NFC-t, és a már korábban írt kamerát. Ami viszont az iPhone 6s-nél is újabb, az a töltésvezérlő IC, ami az egyenletes, biztonságos töltésért felel. Ebből például egy teljesen új generációt kapott a készülék, mivel sokszor problémás volt az iPhone 5s töltése.
Szóval az iPhone SE hardverben elég jól szerepel, panaszra nem lehet okunk, átlagosan 3 évig kiszolgálja majd tulaját, de én azt mondom, akár 5 évre is megvásárolhatjuk ezt a készüléket, ha nem sűrűn szoktunk cserélni.
Az iPhone 5s-hez képest brutális sebesség növekedést kapunk, pedig ahogy fent is írtam, erre nem lehet még panaszunk az iOS 9 alatt. A legjobban észrevehető újdonság még a kamera, ami viszont sokaknak számít, ott a 240fps slo-mo, illetve a 4K videofelvétel, és hogy 32GB-os árban kaphatjuk meg a 64GB háttértárat.
1-ről 2GB-ra növekedett a memória is, így több alkalmazást futtathatunk a háttérben is, nem fog akadni egy GPS app, és a Safariban is dupla annyi oldalt hagyhatunk nyitva.
Érdemes még szót ejteni az akkumulátorról. Ez láthatóan jobb lett, még az iPhone 6s-nél is, nem hogy az iPhone 5s-nél. Akár 4-6 órával többre képes az SE, és ez bizony sokaknak számíthat. Én is azt vettem észre az elmúlt napokban, hogy az akkumulátor hihetetlen jó. Kevés használat mellett összesen 70%-ra merült csak a készülék, egy egész nap alatt.
Végül pedig az iFixit észrevette, hogy az iPhone SE megkapta az iPhone 6s cseppállóságát, legalábbis részben. Ez azt jelenti, hogy ha véletlen víz érné a készüléket, akkor az nem fog rögtön tönkremenni, de nyilván ne tegyük víz alá.
Külsőre nem változott semmi a két készülék között, így akik már megszokták ezt a méretet, semmit sem fognak észrevenni.
Végül pedig az ár. Jelenleg a hazai ár 158 990Ft-tól kezdődik, amire ugye szokás szerint a 27%-os ÁFA nyomja rá a bélyegét. Így hát nem ez Európa legjobb ára, mert például az Egyesült Királyságban már 141 000Ft-tól is megkaphatjuk. Ha azt vesszük, hogy egy átlagos iPhone 5s-t eladhatunk 70-80 000Ft-ért, akkor alig ugyanennyit kell belerakni ahhoz, hogy egy aktuális, új készülékünk legyen. Később pedig az iPhone SE ára is esni fog, tehát ez az árbeli különbség igazából csak csökkenni fog. iPhone 6-os tulajok pedig most olyan 130-140 000Ft-ért tudják eladni a készüléküket, ott pedig végeredményben megéri váltani, ha nem számít a kijelző méret, mert csak jobb készüléket kaphatunk.

Konklúzió

Szerintünk érdemes váltani régebbi készülékről az iPhone SE-re, feltéve, hogy megengedi a pénztárcánk. Az iPhone 5s továbbra is kiszolgálja az igényeinket, de ha jövőbelátóak vagyunk, akkor bizony nem árt már elgondolkozni egy iPhone SE-n.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése