2016. május 21., szombat

Miért kéri olyan gyakran az iPhone a jelkódunkat?

Jómagam is sokszor ötleteltem már, hogy vajon miért kell beütnöm a jelkódomat a telefonomon számomra teljesen összefüggéstelen időközönként. Mivel általában még éjjel is gyakran a kezem ügyébe akad, így sosem volt szembetűnő, hogy mikor és milyen időközönként kell megadnom.

Az tudva való volt eddig is, hogy az iPhone bizonyos körülmények együttes fennállása esetén kéri a jelkódot, azonban egy, a MacWorld által felfedezett biztonsági leírás pontosított ezen a témakörön, és teljes mértékben körülírja, hogy milyen esetekben kell jelkódot használnunk a Touch ID helyett.
Az Apple lehetőséget biztosít arra, hogy a jelkódot bármikor használjuk a Touch ID helyett, azonban kötelezően megadandó az alábbi esetek valamelyikének bekövetkeztekor:
  • A készülék bekapcsolásra, vagy újraindításra került
  • A készülék több mint 48 órája nem került feloldásra
  • A jelkód nem volt használva az elmúlt 6 napban és a készülék Touch ID-val sem került feloldásra az elmúlt 8 órában
  • A készülék távolról érkező zárolási parancsot fogadott
  • 5 sikertelen ujjlenyomat azonosítást követően
  • Újabb ujjlenyomatok beállításakor
Tehát elegendő akár egyetlen éjszakára magára hagyni a készülékünket, és a következő kézhezvételnél már a jelkód megadása lesz szükséges a feloldáshoz.
A konkrét okai nem ismertek a változtatásnak, annyi biztos, hogy köze van a nemrégiben kirobbant Apple kontra FBI ügynek, amikor az Apple megtagadta egy terrorizmussal vádolt amerikai férfi iPhone 5c készülékének a feltörését, valamint további backdoor beépítését az iOS-be.
Ha a jövőben az ügyészség szeretne a vádlott készülékéhez hozzáférni, érdemes lesz minél hamarabb bíróság elé állítani az illetőt, mert 8 óra elteltével az ujjlenyomattal történő feloldás már nem fog opcióként szolgálni, a jelkód megszerzése pedig már nem ennyire triviális feladat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése