2016. május 27., péntek

Gyakori kérdések: az Apple készülékek akkumulátorainak töltése

A napi szinten használt készülékek esetén jóformán minden esetben felmerül, hogy hogyan lehetne az akkumulátor élettartamát a legtovább kihúzni, hogy így az minél később szoruljon cserére.

Ebben a cikkünkben a készülékek töltése kapcsán felmerülő, legalapvetőbb kérdéseket szedtük össze az Apple támogatási oldalának dokumentuma alapján.

Miért jó a lítiumionos akkumulátor?

Az Apple készülékekben úgynevezett lítiumionos (Li-ion) akkumulátorok vannak használatban. A hagyományos akkumulátorokhoz képest a lítiumionos akkumulátorok töltése gyorsabb, lassabban merülnek le, és nagyobb az energiasűrűségük, így hosszabb üzemidőre képesek kisebb súly mellett.
A lítiumionos akkumulátorok esetén nem szükséges azok “formázása”, tehát nincs szükség még első alkalommal sem a régebbi, Ni-mh-típusok esetén megszokott 16 órás töltésre.
Az Apple lítiuminos akkumulátorai 80%-os töltöttségi szintig gyorstöltést alkalmaznak, majd csepptöltésre váltanak. A 80% eléréséhez szükséges idő függ a beállításoktól és attól, hogy milyen készüléket töltünk.
A lítiumionos akkumulátort akkor tölthetjük, amikor csak szeretnénk, tehát nem kell megvárni az akkumulátor teljes lemerülését ahhoz, hogy feltölthessük.
Sőt, az ilyen akkumulátorok nem is szeretik, ha folyamatosan lemerítésre kerülnek, illetve nem is szükséges állandóan 100%-ig feltölteni őket. Ez azért van így, mert ezek az akkumulátorok töltési ciklusokban működnek.
Egy töltési ciklus akkor fejeződik be, amikor felhasználtuk az akkumulátorkapacitás 100%-ának megfelelő mennyiséget, de nem feltétlenül egyetlen töltés alkalmával. Előfordulhat például, hogy egyik nap az akkumulátorkapacitás 75%-át használjuk fel, majd éjszaka feltöltjük a készüléket. Ha a következő nap 25%-ot használunk fel, akkor elértük az összesen a 100%-ot, és a két nap használata összeadódik egyetlen töltési ciklussá. Egy ciklus befejezése így több napig is tarthat:
Mindenféle akkumulátor kapacitása bizonyos számú újratöltés után lecsökken. A lítiumionos akkumulátorok esetében is minden teljes töltési ciklus során egy kicsit csökken a kapacitás. Az Apple lítiumionos akkumulátorai úgy lettek megtervezve, hogy eredeti kapacitásuk legalább 80%-át megőrizzék sok töltési cikluson át.
Az egyes készüléktípusok esetén az alábbi ciklusokkal lehet számolni:
  • iPhone: 500 teljes feltöltés és lemerítés
  • iPad: 1000 teljes feltöltés és lemerítés
  • iPod: 400 teljes feltöltés és lemerítés
  • MacBook: 1000 teljes feltöltés és lemerítés
Az egy év garancia tartalmazza a hibás akkumulátor cseréjét.
Nem történik semmi baj, ha egész éjszakára töltőn hagyjuk a készülékünket, mert az akkumulátorcella elektronikája megvédi azt a túltöltéstől, illetve legtöbb esetben attól sem kell megijedni, ha egy idő után töltőre dugva is merül a készülék. Ugyanakkor az Apple azt javasolja, hogy ne használjuk folyamatosan töltőre dugva egyik eszközt sem,és legalább havonta egyszer merítsük le addig, míg magától ki nem kapcsol.

Óvjuk a készüléket a hőmérsékleti szélsőségektől

A készülékek kialakítása olyan, hogy széles hőmérsékleti határok között képesek jó teljesítményre, de az optimális tartomány 16° és 22° C között van. Különösen fontos, hogy ne tegyük ki a készülékeket 35°C-nál magasabb hőmérsékletnek, mert ez tartósan károsíthatja az akkumulátorkapacitást.
Ha magas környezeti hőmérsékleten töltjük a készülékeinket, az további károsodást okozhat. A visszavonhatatlan károsodáshoz elég az akkumulátor magas hőmérsékleten való tárolása is. Ha nagyon hideg környezetben használjuk valamelyik eszközünket, csökkenést észlelhetünk az akkumulátor üzemidejében, de ez átmeneti állapot. Amikor az akkumulátor újból eléri normál üzemi hőmérsékletét, a teljesítménye is visszatér a normál szintre.

Egyes tokokat a töltéshez el kell távolítani

Bizonyos fajta tokok esetén ha a tokban van a készülék töltéskor, túlzott hő fejlődhet, ami hatással van az akkumulátor kapacitására. Ha azt vesszük észre, hogy töltéskor felmelegszik a készülék, töltés előtt vegyük ki azt a tokjából.

Ha hosszú ideig tároljuk a készüléket, félig töltsük fel

Ha hosszú ideig szeretnénk tárolni egy készülékünket, két kulcstényező befolyásolja az akkumulátor általános állapotát: a környezet hőmérséklete és a töltöttség százaléka a tároláshoz való kikapcsoláskor. Ezért az Apple a következőket javasolja:
  • Ne töltsük fel teljesen, és ne is merítsük le teljesen a készülék akkumulátorát, hanem töltsük fel körülbelül 50%-ig. Ha teljesen lemerült akkumulátorral tárolunk egy készüléket, az akkumulátor a mélykisülés állapotába kerülhet, amitől elveszti a töltésmegtartó képességét. Ellenkező esetben, ha teljesen feltöltve tároljuk hosszabb ideig, az akkumulátor veszíthet a kapacitásából, ami rövidebb üzemidőt eredményez.
  • Kapcsoljuk ki az eszközt, hogy ne fogyassza tovább az akkumulátort.
  • Tároljuk a készüléket hűvös, száraz helyen, 32°C-nál alacsonyabb hőmérsékleten.
  • Ha fél évnél hosszabb ideig szeretnénk tárolni a készüléket, hat havonta töltsük fel 50%-ra.
Attól függően, hogy mennyi ideig tároltuk a készülékünket, az akkumulátor töltöttsége alacsony lehet, amikor újra elővesszük. Ilyenkor szükség lehet 20 perc töltésre az eredeti töltővel, mire a készülék ismét használhatóvá válik.

Csak eredeti töltőadaptert használjunk

A készülékeink töltéséhez használjuk a hozzájuk kapott, eredeti töltőadaptereket. Az Apple adapterei meglehetősen összetett eszközök, amelyek pontos kimenő feszültséget adnak le. Ezzel szemben egy filléres, ócska adapter jelentős terhelést adhat le a készülék elektronikája felé, ami adott esetben tönkreteheti a töltésvezérlésért felelős alkatrészeket vagy az akkumulátor elektronikáját. Utóbbi a cella felfújódásához is vezethet, ami viszont a készüléket belülről szétfeszítve súlyos károsodásokat okozhat.
Ha nem kaptunk eredeti töltőadaptert a készülékünk mellé, akkor töltsük az a számítógépünkhöz csatlakoztatva, ha pedig nem vagyunk biztos abban, hogy a mellé kapott töltő valóban eredeti, akkor vegyük fel a kapcsolatot az Apple Supporttal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése