2018. január 15., hétfő

Try It for Free – ingyenes próbaidőszak az App Store-ban

Új szekció nyílt az App Store-ban azoknak az alkalmazásoknak, amelyek ingyenes próbaidőszakot kínálnak a felhasználók számára. Az előfizetéses modell nem újkeletű dolog, hiszen már évek óta tudunk havonta/évente megújuló szolgáltatásokat rendelni magában az alkalmazásban. A szekció újdonságát az adja, hogy mostantól mindenféle elköteleződés nélkül ingyenes próbaidőszakban vagy pedig kedvezményes bevezető áron próbálhatjuk ki az alkalmazás összes funkcióját.

Az új szekció a magyar App Store-ban még nem látszik, de ez nem azt jelenti, hogy a próbaidőszak ne működne itthon. Az egyik alkalmazás, amit kiemeltek az amerikai boltban, az az általunk is napi szinten használt 1Password. Ennek az appnak a teljes funkcionalitással bíró változata pár éve az új felhasználóknak már csak előfizetéses modellben érhető el, most viszont bárki ingyenesen kipróbálhatja korlátozott ideig.
A ‘Try It for Free’ kategória jelenleg csak négy alkalmazást foglal magában (1Password, USA Today, Lake, Panna). Természetesen ez a lista a jövőben bővülni fog, ahogyan az is, hogy a próbaidőszak mit foglal magában. Van ahol reklámmentességet, van ahol pedig fizetős funkciókat kapunk meg rövid időre ingyen. Az alkalmazás fejlesztőkre van bízva, hogy a próbaidőszak milyen hosszú és persze emellett egyéb előfizetési akciókat és kedvezményeket is hirdethetnek bármikor, mint például az új előfizetőknek szóló bevezető ár.
Az új modell két esetben lehet nagyon hasznos. Az első egyértelműen az, amikor ki akarjuk próbálni, hogy azt nyújtja-e az alkalmazás, amire tényleg szükségünk van és nem kell potyára megvennünk valamit, akár csak egy hónapra is, anélkül, hogy tudnánk, megfelel-e az igényeinknek. A másik eset pedig az, amikor tényleg csak pár napig, óráig lenne szükségünk valamire és nem szeretnénk akár csak egy hónapra is előfizetni. Persze ez nem a legetikusabb mód, de úgyis csak egyszer működik alkalmazásonként a próbaidőszak.
A Free Trial gomb egyben alkalmazás telepítésre is jó azoknak, akinek az adott app még nem lenne rajta a készülékén. Természetesen a próbaidőszak megkezdése előtt megnézhetjük a leírásban, hogy mit is nyújt ez a csomag, mennyi időre és az idő lejárta után milyen költségekre számíthatunk, ha továbbra is szükségünk lenne a szolgáltatásra.
Az Apple minden, az App Store-ban elköltött összeg 30%-át elteszi magának, és ez nincs is másképp az előfizetési díjakkal se. Azonban azoknál az előfizetéseknél, amik legalább egy éve aktívak, ez az összeg 15%-ra csökkent, ami a fejlesztőknek jó, hiszen így a teljes összeg 85%-a kerül hozzájuk. Amennyiben mi is hosszútávra gondolkozunk, akkor érdemes az éves csomagot választani, mert az szinte mindig valamilyen kedvezményt nyújt a havi csomaghoz képest és még a fejlesztőknek is kedvezünk ezzel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése