2016. június 30., csütörtök

9 éve jelent meg az első iPhone

Az Apple éppen 9 évvel ezelőtt, 2007. június 29-én indította útjára az iPhone első változatát, amelyet még az évben korábban, január 9-én mutatott be Steve Jobs a Macworld-ön, ami akkor drasztikusan megváltoztatta a mobiltelefonok fejlesztésének irányát.

Az első iPhone-t az Apple még képes volt teljes titokban kifejleszteni, és meglepetésként ért mindenkit a bejelentés. De mi történt azóta?
A készülék feljesztése 2004-ben indult, amikor Jobs kinevezett egy 1000 alkalmazottból álló csapatot, hogy a „Project Purple” (A lila terv) projekten dolgozzanak. Jobs, látván az érintőképernyőben levő lehetőségeket és hogy ezekből mennyit profitálhatna egy telefon, a kutatás fő irányát a GSM felé nevezte meg. A kutatások az amerikai AT&T Mobility-vel kezdődtek meg, és nagyából 150 millió amerikai dollárt emésztettek fel 30 hónap alatt.
Az AT&T teljes felhatalmazást adott az Apple-nek, hogy házon belül fejleszthesse a saját készülékét és annak szoftverét, illetve állta a havi költségek egy részét is, cserébe a kizárólagos forgalmazási jogáért az USA-ban. Jobs 2007. január 9-én mutatta be az iPhone-t, a 2007-es Macworld kiállításon, a San Franciscóban található Moscone Centerben. Az első készülékek azon év június 29-én találtak gazdára, ottani idő szerint délután 18:00-kor. Vásárlók százai álltak hosszú sorokban az üzletek előtt szerte az országban.
Európában 2007. novemberében lehetett kapni, először Németországban, Franciaországban, Spanyolországban illetve az Egyesült Királyságban. Írország és Ausztria 2008 tavaszán kapta meg az első készülékeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése